Villa Rotonda: Magische mix van eigentijds en modern
Het zwembad, de sauna en jacuzzi zijn evidente tekenen van luxe in dit woonhuis in Goirle. Het comfort van dit huis schuilt echter niet alleen in deze weelderige voorzieningen, maar vooral ook in de architectuur ervan.
Villa Rotonda is ontworpen door de jonge architecten Pieter en Thomas Bedaux, die voortbouwen op de traditie van het bureau dat in de jaren dertig in Goirle door hun grootvader Jos Bedaux werd opgericht en door hun vader Peer Bedaux werd overgenomen.
Bedaux
Sinds de jaren vijftig richt het bureau zich op twee stromingen: een eigentijds traditionalisme en een ambachtelijk modernisme. Op beide terreinen spelen geborgenheid en comfort een grote rol. In dat opzicht staan de traditionele huizen met hun hellende daken en luiken voor de ramen niet zo ver af van de zwijgende, abstracte architectuur die het bureau ook al jarenlang maakt.
Traditionalisme en ambachtelijk modernisme
Het woonhuis in Goirle combineert de beide stromingen. Vanaf de straat doet het huis zich voor als traditioneel en gesloten, vanuit de tuin toont het zich open en modern.
Het traditionele beeld was vastgelegd in het bestemmingsplan dat een kap voorschreef om de nieuwbouw te laten passen in de dorpse sfeer van Goirle. Een sfeer die overigens in aanzienlijke mate is bepaald door het werk van grootvader en vader Bedaux.
Drukte
Op twee grote ramen na is het huis aan de straatzijde gesloten om de bewoners te beschutten tegen het drukke verkeer dat passeert over de aangrenzende rotonde. Dit verklaart ook de naam van het huis, Villa Rotonda.
Het is geen verwijzing naar de beroemde villa van Andrea Palladio in de buurt van Vicenza, maar een ironische verwijzing naar de locatie naast een kruispunt. De waterpartij waardoor het huis deels wordt omringd, versterkt het besloten karakter ervan.
Zadeldak
Aan de straatzijde komt het huis over als een variant op het archetypische Nederlandse woonhuis met een zadeldak bedekt met leien en gevels gemetseld van grijze baksteen. Aan de tuinzijde kantelt het beeld en verandert de sfeer. De zuidkant van het huis grenst aan de diepe tuin. Hier is de gevel vrijwel volledig transparant.
Voor de gevel is gebruik gemaakt van het Reynaers-systeem CP155-LS, dat elektrisch te bedienen is. De woonkamer met keuken is op deze manier te openen naar de tuin zodat binnen en buiten één worden.
Domotica
De elektrisch bedienbare schuifpuien en ramen zijn onderdeel van een indrukwekkende hoeveelheid domotica in dit huis, die het met de architectuur zelf gepaard gaande comfortniveau verder vergroot.
Licht
Vrijwel alle vertrekken in het huis zijn gericht op de grote tuin. Dankzij de gesloten gevel aan de straatkant genieten de bewoners optimaal van hun privacy, terwijl er toch volop licht binnenvalt.
Met hun ontwerp van het huis hebben deze twee jonge architecten het beste van twee werelden, modern en traditioneel, weten te combineren. Daarmee treden ze op waardige wijze in de voetsporen van hun voorgangers binnen het bureau.
Gebruikte Reynaers Aluminium systemen
Partners bij dit project
Fotograaf
- Michel Kievits
Andere belanghebbende
- Aannemersbedrijf Houtepen B.V (General contractors)