Spelen met groottes: een vaste maximale afmeting bestaat niet
Bij het ontwerpen met aluminium kozijnen maakt u een aantal keuzes in bijvoorbeeld de isolatiewaarde, profilering en detaillering. Maar ook de maximale en minimale afmetingen spelen vaak een belangrijke rol. Kiest u voor een kozijn met afmetingen waar u gemakkelijk door naar binnen of naar buiten kunt lopen? Of wilt u juist meer lichtinval creëren? Deze keuzes hebben een impact op de profiel keuze.
Wat zijn de consequenties?
Natuurlijk voldoen de Reynaers Aluminium systemen aan de gestelde uitgangspunten in het Bouwbesluit. Maar juist wanneer we de grens opzoeken, wordt het interessant. Twee grote voordelen van aluminium kozijnen zijn het strakke en slanke uiterlijk. Aluminium is licht en sterk en hierdoor ideaal voor grote, zware glasconstructies die om stabiliteit vragen.
Gebruiksgemak
De grootte van een draaideel heeft gevolgen voor het bedieningsgemak voor de gebruiker. Een draaikiepraam in de maximale afmeting kan bijvoorbeeld zo maar meer dan 170 kg wegen. Maar is dit nog wel prettig te openen en te sluiten? Zeker door het toenemende gebruik van triple glas door de BENG-norm, nemen de gewichten van de elementen toe. Een afweging is dan om een motorsturing toe te voegen aan bijvoorbeeld een schuifpui. Het element is dus wel te maken qua afmetingen, maar andere overwegingen zoals bedieningsgemak spelen een rol. Is deze systeemoplossing bijvoorbeeld ook wenselijk? Uiteraard blijft gebruiksgemak belangrijk.
Aanvullende eisen
Naast sterkte, eisen wind- en waterdichtheid ook uw aandacht bij grotere afmetingen. Zeker bij hoogbouw projecten spelen deze een belangrijke rol. Als leidraad worden standaard tabellen gebruikt die de toetsingsdruk volgens tabel 2 van NEN 2778 en stuwdrukwaarde volgens tabel NB.4 van NEN-EN 1991-1-4 (NB), aangeven bij verschillende hoogtes. De keuzevrijheid binnen een brandwerende oplossing hangt namelijk af van de maximaal geteste afmetingen, samenstelling en profielcombinaties.
Vleugel en kader keuzes
De keuze voor een bepaald aluminium systeem is afhankelijk van het ontwerp. Elk systeem bevat een reeks aan verschillende profielen voor kaders, vleugels, tussenstijlen en tussenregels. De krachten die het profiel belasten, bepalen welk profiel er minimaal gebruikt kan worden. Hierbij spelen winddruk en (glas)gewicht een grote rol. Zo kan het nodig zijn een versteviging aan de binnen- of buitenzijde toe te passen om een overspanning sterk genoeg uit te voeren. Een extra oplossing is het toevoegen van stalen strips aan de binnenzijde van het profiel. Kiezen voor grotere afmetingen kan naast extra versteviging, ook een breder vleugelprofiel betekenen. Het is niet altijd mogelijk om het slankste vleugelprofiel toe te passen om de stabiliteit van een draaideel te kunnen garanderen.
De grootte van een kozijn beïnvloedt dus de keuze van de mogelijke profielen. Doordat het kozijn uiteraard een stabiel geheel moet zijn, worden vleugelprofielen en tussenstijlen afgestemd op de maatvoering van het kozijn. Zo zal een draai(kiep)deel van bijvoorbeeld 1000mm hoog, een slanker aanzicht hebben dan een draai(kiep)deel van 2800mm hoog. Datzelfde geldt voor de tussenstijlen.
Kleine selectie vleugel profielen SlimLine 38 serie
Kleine selectie kader profielen SlimLine 38 serie
Keuze van het beslag
De grootte van een opengaand deel is ook afhankelijk van het gekozen beslag. Vanwege de verplichte inbraakwerendheidsklasse in het Bouwbesluit zullen naarmate een deur of raam hoger wordt, meer sluitpunten worden toegepast. Hieraan is voor het gebruiksgemak vaak wel een maximum gesteld. Dit beïnvloedt dan weer de maximale hoogte.
Tabel over maximale afmetingen
In de tabel hiernaast staan een aantal opties en keuzes die de variatie beeldender maken. In de tabel worden de afmetingen van een SlimLine 38 draaikiepraam gebruikt. Aangegeven staat dat bij verschillende hoogte- en breedteverhoudingen andere vleugelprofielen nodig zijn.
Meer weten?
Bent u met een ontwerp bezig waarin u twijfelt over afmetingen of mogelijkheden in profilering? Neem dan contact op met onze Projectadviseurs Architecten Bart Hellings en Mark van Rosmalen, bereikbaar via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 20. Zij helpen u graag.