Hoe bepaal je de juiste kleur voor je kozijn?
Wist je dat je zo’n 10 miljoen kleuren kunt onderscheiden? Kleuren zijn lichtstralen. Ze bewegen zich voort in golven, net als golven in het water. Een lichtgolf botst tegen een voorwerp, bijvoorbeeld een rijpe tomaat. Die tomaat kaatst alleen de golflengtes terug die voor de rode kleur zorgen. Je ogen nemen die golflengtes waar en zien een rode tomaat. Hoe kies je uit dat enorme aanbod de kleur die het beste bij je past? Dat is moeilijk. Ook als je op zoek bent naar een geschikte kleur voor je kozijnen.
In welke kleuren kun je een aluminium kozijn maken?
Een aluminium kozijn kun je maken in iedere kleur. Jij kiest. In de fabriek geven we het kozijn jouw kleur.
Kleuren zijn opgebouwd uit zes elementaire kleuren: wit (W), zwart (S), geel (Y), rood (R), blauw (B) en groen (G).
Je kunt de kleuropbouw vergelijken met het alfabet: Je leest nu deze tekst. Die is geschreven in letters. Die letters zijn symbolen die je herkent. Ze bootsen de klanken die je hoort na. Het Latijnse alfabet dat we in Nederland gebruiken, bestaat uit 26 letters. In elk woord staan de letters in een vaste volgorde waardoor je begrijpt om welk woord het gaat. Dat geeft duidelijkheid.
Hoe voorkom je verwarring bij kleur?
De kleuren die we zien, zijn omgezet in unieke kleurcodes. Reynaers gebruikt het zogenaamde NCS-kleurenmodel (Natural Color System) en het model met RAL-kleuren (ReichsAusschuss für Lieferbedingungen). Zo’n model is een soort alfabet voor kleuren.
NCS-kleuren
In het NCS-systeem geeft een kleurcode aan hoeveel een kleur lijkt op de elementaire kleur.
Bijvoorbeeld: NCS 1090-Y90R
De eerste 4 cijfers zijn de kleurnuance: 10 % zwart, 90 % kleurverzadiging.
De laatste vier karakters zijn de kleurtoon: geel (Y) met 90 % rood (R).
RAL-kleuren
Het RAL Classic-kleurensysteem bestaat uit 4 cijfers met daarachter een unieke naam. Het eerste cijfer geeft de hoofdtint aan.
Bijvoorbeeld: RAL 9001 Crèmewit
De 9 geeft aan dat de kleur uit de wit- en zwarttinten komt. Gecombineerd met 001 Crèmewit staat dit voor een unieke kleur die veel gebruikt wordt in de woningbouw.
Hoe kies ik uit al die kleuren nou de meest geschikte?
Als je een bestaand kozijn vervangt, kun je natuurlijk de kleur die het nu heeft als uitgangspunt nemen. Weet je die niet, dan kun je een kleurmeting uit laten voeren door een vakman. Als je voor de verbouwing van je huis of je nieuwbouw huis een architect inhuurt, geeft hij je een kleuradvies.
Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een geschikte kleur in een kleurenwaaier. Die kun je lenen bij de vakman. Denk er wel aan dat een kleur in een klein vak anders over kan komen dan straks in werkelijkheid.
De lichtinval en omringende kleuren spelen een belangrijke rol bij hoe je de kleur ervaart.
Ook op internet vind je een groot aanbod kleurenoverzichten. De kleurechtheid van je beeldscherm bepaalt of die kleuren de werkelijkheid benaderen. Je neemt dus een risico als je puur afgaat op wat je op het scherm ziet. En ook hier geldt dat je een kleur moet ervaren in de omgeving waar je die wilt gaan gebruiken.
Kan ik mijn kozijn ooit nog van kleur laten veranderen?
Nee, dat kan niet. In de fabriek krijgt aluminium een gekleurde afwerkingslaag. Dat gebeurt als de kozijnen nog geen kozijn zijn, maar een profiel (een lange aluminium balk). Pas na het aanbrengen van de afwerkingslaag, zagen we het profiel in stukken. Van die stukken maken we het uiteindelijke kozijn. Als je graag wisselt van kleur kun je dus beter niet voor aluminium kiezen.
Toch hou ik eigenlijk het meest van hout
Ben je erg gehecht aan hout, dan kun je kiezen voor een aluminium kozijn dat lijkt op hout. Zo combineer je het gemak van het onderhoudsarme aluminium kozijn met de uitstraling van hout. In de fabriek gebruiken we een speciale techniek waarbij we een houtfolie inbakken in het aluminium.
Ik wil aan de buitenkant van het kozijn een andere kleur dan aan de binnenkant, kan dat?
Ja dat kan. Wil je de buitenkant bijvoorbeeld koetsgroen en de binnenkant roomwit? Geen probleem. Zo zorg je er voor dat je kozijn zowel past bij de buitengevel van je huis als bij je interieur.
Zijn er nog meer mogelijkheden op gebied van kleur?
Je kunt er ook nog voor kiezen om je kozijnen glanzend, mat of met textuur uit te laten voeren. We brengen daarvoor de kleur op een andere manier aan op het aluminium. Een kwaliteitsverschil is er niet. De uitvoering is vooral een kwestie van smaak.
Je kozijn kan ook glanzend, mat of met textuur uitgevoerd worden.
Kortom:
- Je kunt kiezen uit ontelbaar veel kleuren
- Je kunt zelf op zoek gaan naar een geschikte kleur of je schakelt hulp in van een architect
- Let op met kleurstalen en online kleuren. De lichtinval en omringende kleuren bepalen hoe je een kleur ervaart
- Je kiest voor aluminium met houtlook als je het lastig vindt om afscheid te nemen van je vertrouwde houten kozijn
- Je kunt kiezen uit diverse afwerkingen: glanzend, mat of met textuur
En ook handig: je hoeft een aluminium raam, deur of kozijn nooit te schilderen. Hoe dat komt, kun je hier lezen.
Rina: ''We zien een opvallende trend: architecten gebruiken momenteel veel metalics en dan vooral de geelkleurige varianten: goud, messing, geelbrons. Het zonnetje mag letterlijk van de kozijnen schijnen. In de woningbouw zijn grijstinten nog steeds erg populair.''