Isolatie van aluminium kozijnen – Hoe werkt dat?
Aluminium isoleert niet. Punt. Hoe kunnen aluminium kozijnen dan toch supergoed isoleren? Je leest het hieronder.
Het metaal aluminium isoleert zelf niet. Integendeel. Het is juist een prima geleider. Dat betekent dat het kou of warmte goed doorgeeft aan de omgeving.
Soms is dat handig. Zoals bij kookpannen waarin vaak aluminium wordt gebruikt. Pan op het vuur en lekker kokkerellen.
Maar bij kozijnen is die geleiding onhandig. Als het buiten vriest, wil je daar binnen geen last van hebben.
‘’Ik herinner me mijn allereerste huurhuis in Erp. Zesentwintig jaar geleden in 1991. Mijn partner en ik gingen er voor het eerst samenwonen. Een tussenwoning met aluminium kozijnen, schuiframen en een schuifpui. Een heel fijn huis met zelfs een tuintje met ruimte voor een tuinstoel in de zon.’’
Vroeger waren die kozijnen toch altijd nat?
‘’Een paar nadelen had dat huis inderdaad ook. Kletsnatte ramen bij koud weer. En van die mooie ijsbloemen op het glas als het vroor. Dan was er geen beweging meer te krijgen in het schuifraampje van de badkamer. Het enkel glas hielp ook niet echt.’’
Tien jaar later verving de woningbouwvereniging de verouderde kozijnen. Het huis kreeg nieuwe aluminium kozijnen die wel goed isoleren. Dubbele beglazing erin. Probleem opgelost.
Mooi voorbeeld trouwens van dat vroeger niet alles beter was.
Hoe werkt die isolatie van aluminium kozijnen dan?
Een aluminium kozijn bestaat uit een aparte binnen- en buitenzijde. Die noemen we ook wel de binnenschaal en de buitenschaal. Een middenstuk dat bestaat uit met glasvezel versterkt polyamide (een soort synthetische vezels) verbindt deze twee losse onderdelen. Een ander woord voor zo’n middenstuk is isolator.
Deze isolator zorgt er voor dat er geen geleiding plaats kan vinden. De beide zijden raken elkaar niet rechtstreeks aan. De kou blijft dus aan de buitenkant en kan niet doordringen tot de binnenkant van het kozijn.
Pas je dit principe toe op een strijkijzer, dan word je bloesje nooit glad. De zool wordt niet warm genoeg om de kreukels weg te strijken.
Genoeg over strijkijzers, terug naar het kozijn.
De binnen- en buitenzijde van een kozijn bestaan uit verschillende zogenaamde kamers. Dat zijn een soort aparte luchtruimtes. Die zorgen voor stabiliteit én helpen om de temperatuur te regelen.
Toch hoef je slechts 1 ding te onthouden over isolatie:
Leveranciers noemen de isolatiewaarde ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt of U-waarde. Belangrijk om te weten: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.
Kijk nu eens even door het raam naar buiten.
Het kozijn vormt slechts een beperkt onderdeel van het totale raam of deur. Het glas neemt behoorlijk wat ruimte in. Zeker in vergelijking tot het kozijn.
Kies je voor een goed isolerend kozijn, kies dan ook voor goed isolerend glas. Alleen dan hou je de kou echt goed buiten.
Bijkomend voordeel: je kunt zo flink besparen op je stookkosten.
Tip: bezoek een showroom en ontdek daar alle mogelijkheden.
Rina van Heck blogt. Gewoon, recht voor z'n raap en lekker leesbaar. Waarover? Over het gebruik van aluminium in de woningbouw: wat je daar mee kunt doen, én wat niet.
Rina: ‘’Als de ijsberen aankloppen voor een ’tas koffie’ dan is het pas koud. Dat zei mijn vader altijd als ik klaagde omdat het hard vroor en ik door de kou naar school moest fietsen. Ook geen skiën voor mij, gewoon lekker met minimaal 25º celcius in de zon. Daar hou ik van.’’