Skip to main content
Condensatie en ventilatie Reynaers Aluminium

Condens aan de buitenkant: een goed teken

Condensatie aan de buitenkant van bijvoorbeeld een aluminium kozijn met dubbele beglazing duidt op een goede isolatie. Doordat de buitentemperatuur hoger is dan het oppervlak van de buitenste ruit, vormt zich condens op het glas. Het goed geïsoleerde kozijn en de beglazing voorkomen dat de warmte van binnenuit naar de buitenste ruit dringt. De buitenruit wordt nooit volledig opgewarmd en blijft dus koud. Wanneer de buitentemperatuur stijgt, zal de warme lucht condensatie veroorzaken op het nog koude oppervlak van het raam.

Een goed geïsoleerd kozijn minimaliseert warmteverlies vanuit de binnenruimte en kan dus condens aan de buitenzijde opleveren.

Condens aan de binnenkant van het raam

Kletsnatte ramen aan de binnenzijde wil niemand. Het is belangrijk om de oorzaak ervan te onderzoeken. Vaak ligt die bij oudere woningen in onvoldoende isolerende kozijnen en glas. Enkel glas is daarvan een bekende oorzaak.

Condensatie aan de binnenkant van ramen met dubbele of driedubbele beglazing kan ook voorkomen maar is niet erg. Het condens is meestal het gevolg van dagelijkse activiteiten in huis, zoals koken, het drogen van nat wasgoed, verwarming, douchen en zelfs onze ademhaling. Al deze activiteiten zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in huis. Als het vocht niet kan ontsnappen, slaat het neer op koudere oppervlakken zoals een raam en kan het negatieve gevolgen hebben voor het binnenklimaat.

Het is daarom belangrijk om voldoende te ventileren om condensatie aan de binnenkant van het raam te voorkomen.

Voorkom condens met ventileren

Ventilatie is dé oplossing om condensatie binnen te verminderen en een gezond binnenklimaat te creëren. Zorg daarom voor een constante stroom van frisse lucht. Dat kan op diverse manieren.

Ventilatievleugel

Reynaers Aluminium ontwikkelde een speciale ventilatievleugel in MasterLine 8 waarmee u eenvoudig een ruimte ventileert. De toevoeging van een ventilatievleugel zorgt ervoor dat lucht kan blijven circuleren. De ventilatievleugel is beschikbaar in twee standaard vleugelbreedtes: 185mm en 250mm. Daarnaast is de ventilatievleugel gemotoriseerd uitvoerbaar en aan te sluiten op een gebouwbeheerssysteem om de vleugel zo volledig automatisch aan te sturen. In combinatie met een inbraakwerend rooster kunt u het raam met een gerust hart ‘s nachts open laten staan.

Hieronder een aantal combinaties met het ventilatierooster:

Mogelijkheden ventilatierooster Reynaers Aluminium
Ventilatieluik Reynaers Aluminium

Ventileren: een raam open maken kan op diverse manieren

Naast het toevoegen van een speciale ventilatievleugel, zijn er diverse mogelijkheden om een raam open te zetten. Denk aan een draaistand of de kiepstand. Met het hang- en sluitwerk is daarbij meer mogelijk dan u wellicht weet. Zo kunt u eenvoudig kierstanden voor ventilatie regelen met draai-kiep (DK) en kiep-draai (KvD) ramen. Met de Chrono kierstand kiept het raam maximaal 4mm of 12mm waardoor u kunt ventileren met weinig warmte- en energieverlies.

Benieuwd naar de mogelijkheden van bijvoorbeeld verborgen beslag? Bekijk de spe…

Wanneer is condens sowieso een probleem?

Ziet u condens tussen de twee ruiten, aan de binnenkant van de luchtspouw van het dubbele of driedubbele glas? Dan is dat niet goed. Dit kan wijzen op een probleem met de beglazing zelf en vervanging van het glas is dan noodzakelijk. Mogelijke oorzaken zijn slijtage, een foute plaatsing of glasbreuk.

Advies op maat voor uw project

De adviseurs van Reynaers Aluminium denken graag met u mee. Wilt u meer weten over condens en aluminium systemen? Neem contact op met Projectadviseurs Architecten Menno Hamers, Bart Hellings of Mark van Rosmalen, bereikbaar via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 20.

Projectadviseurs Architecten Reynaers Aluminium