Skip to main content
Circulariteit

De CO2 impact van aluminium is lager dan je denkt

Wat is een CO2 footprint eigenlijk?

De CO2 footprint beschrijft de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) die vrijkomt bij de productie van een product gedurende de gehele toeleveringsketen. Het kan ook de hoeveelheid omvatten die verband houdt met productgebruik, herstel aan het einde van de levensduur en afvalverwerking. Oorzaken van deze uitstoot kunnen productie van energie, productieprocessen en transportactiviteiten zijn.

‘’Reynaers Aluminium, onderdeel van de internationale Reynaers Group, is continu bezig om de CO2-voetafdruk van al onze systemen te verkleinen. Binnen de waardeketen van aluminium is de CO2-voetafdruk in grote mate gelinkt aan de elektriciteitsbehoefte tijdens het productieproces.’’ Bart Hellingslicht toe: "Het aluminium dat momenteel in Europa wordt gebruikt, is goed voor een gemiddelde voetafdruk van 8,6 kg CO2 per kg aluminium. Het grootste deel daarvan wordt veroorzaakt door de energiebron. Door groene stroom uit bijvoorbeeld waterkrachtcentrales te gebruiken, kunnen we deze voetafdruk tot 4 kg laten zakken” 

Hoe wordt aluminium gemaakt?

Om te begrijpen waar de COfootprint en reductie vandaan komen, moeten we eerst kijken naar het productieproces. Bart legt uit: ‘’Om aluminium te produceren is het element ‘aluminiumoxide’ nodig. De uiteindelijke eigenschappen van aluminium kunnen verbeterd worden door kleine hoeveelheden van andere elementen toe te voegen.’’

Lees meer over het productieproces van aluminium
Aluminium billets.

Aluminium billets

Reultaat: primair aluminium

Het productieproces resulteert in primair aluminium, klaar om verder bewerkt te worden door gieterijen. Er worden billets van gemaakt en deze  worden vervolgens geëxtrudeerd tot profielen. 

Low carbon aluminium

Het aluminium dat in Europa wordt gebruikt, heeft momenteel gemiddeld een uitstoot van 8,6 kg CO2 / kg aluminium. Het grootste deel van deze CO2 voetafdruk is toe te wijzen aan de elektriciteitsbron. Door gebruik te maken van "groene stroom" kan de footprint van het aluminium dat Reynaers Aluminium gebruikt naar de 4 kg dalen. Ook wel ‘low carbon aluminium’ genoemd. Het meeste van het low carbon aluminium wordt tegenwoordig geproduceerd met elektriciteit uit waterkrachtcentrales.

Diagram carbon footprint reynaers aluminium

Duurzame electriciteitsbronnen

Daarom hebben we bij Reynaers Aluminium afspraken gemaakt met onze leveranciers. We willen geen aluminium meer inkopen dat is geproduceerd met vervuilende energiebronnen zoals steenkool. We geven de voorkeur aan duurzame elektriciteitsbronnen. Binnen Reynaers Aluminium ligt de focus op het verbeteren van de van de CO2-voetafdruk van de aluminium productie. Dus: minder elektriciteitsverbruik per ton aluminium.

Toekomstige innovaties leiden tot nog minder CO2

Hellings legt uit: ‘’Nieuwe innovaties zorgen ervoor dat de 'restimpact' nog verder kan afnemen. Verschillende productiebedrijven werken wereldwijd aan nieuwe technieken om de CO2-impact bij de aluminium productie verder te verminderen.’’ Een van de technieken is het vervangen van de koolstof anodes in het elektrolytische proces door een keramisch materiaal. Er komt dan alleen zuurstof vrij, wat de directe CO2-uitstoot tot bijna nul reduceert.

 

Recycling

Op dit moment is 69% van het aangekochte aluminium gerecycled of afkomstig van groene energiebronnen, met een carbon footprint van slechts 4,13 kg CO2 per kg aluminium in 2022. Lees hier meer over in het nieuwe sustainability report van de Reynaers Group.

Lees het report

Het recyclen van aluminium

In tegenstelling tot veel andere materialen behoudt aluminium zijn eigenschappen tijdens het recycleproces, waardoor het eindeloos recyclebaar is zonder kwaliteitsverlies. Voor het recyclen van aluminium is slechts 5 % van het oorspronkelijke energievolume nodig, waardoor maar liefst 8 ton CO2-uitstoot per ton aluminium wordt vermeden.

Echter, een beperking waar we rekening mee moeten houden, is de beschikbaarheid van schrootmateriaal. Vanwege de lange levensduur van aluminium in vele toepassingen, dekt het beschikbare aluminiumschroot momenteel slechts 40 % van de wereldwijde vraag naar aluminium.

Aluminium kan ook worden gerecycled uit productieafval of pre-consumer schroot. Maar omdat dit aluminium nooit in een product is gebruikt en dus geen nuttig leven heeft gehad, draagt het dezelfde CO2-voetafdruk als het oorspronkelijke productieproces, plus 5% van het recycleproces. 

 

aluminium

Aluminium past perfect in de circulaire economie

Hellings benadrukt: ‘’Aluminium hoeft dus niet vervuilend te zijn en is hierdoor een perfect materiaal voor de circulaire economie: het is sterk, licht, duurzaam en oneindig recyclebaar. Als de juiste keuzes worden gemaakt in het productieproces blijft de CO2 impact beperkt’’ 

Het verbeteren van de milieu-impact blijft een prioriteit van Reynaers Aluminium. De Reynaers Group heeft zich dan ook ingezet voor een verlaging van de directe uitstoot met 46,2% en een verlaging van de indirecte uitstoot met 55% voor 2030. #togetherforbetter voor nu en toekomstige generaties.

Meer informatie?

Heeft u vragen over de CO2 impact van aluminium? Of wilt u meer weten over de mogelijkheden voor aluminium ramen, deuren en gevels? Neem contact op met Projectadviseurs Architecten Menno Hamers, Bart Hellings of Mark van Rosmalen, bereikbaar via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 20.  De adviseurs van Reynaers Aluminium denken graag met u mee.