Skip to main content
Vues sur la ville
Haasje Over Reynaers Aluminium

Van elementgevel tot 'normaal' aluminium raam

Bij hoogbouw zijn er veel gevelconcepten mogelijk: van snel te plaatsen elementgevels op een klein, druk perceel (zoals bij Eurostaete dat gebouwd wordt naast het PSV Stadion in Eindhoven) tot traditionele gevels waar steigers tegenaan gezet worden (zoals bij Lighthouse dat ligt op Strijp-S in Eindhoven). Ook standaard combinaties tussen bijvoorbeeld HSB-elementen en aluminium oplossingen komen steeds vaker voor.

Bij het projectontwerp zijn details belangrijk. Met name de aansluitdetails, zoals bouwaansluitingen en de dichting tussen het aluminium en de ruwbouw.
Lighthouse Reynaers Aluminium - Knowhow@Reynaers

Aandachtspunten voor de hoogbouw gevel

Hieronder staan vier aandachtspunten benoemd voor het ontwerpen van een hoogbouw gevel. 

Prestaties

Aluminium ramen, deuren en gevels zijn beschikbaar in veel verschillende uitvoeringen van slank tot robuust. Naast deze mogelijkheden is het ook van belang om aandacht te besteden aan de prestaties van een element. Op 100 meter hoogte zal er meer wind- en waterdruk op een gevel komen. Hoogbouw vraagt dus om betere prestaties en elementen op deze hoogte vragen meer aandacht in vergelijking met eenzelfde element voor traditionele laagbouw. 

Uiteraard zijn er normen en voorschriften van toepassing bij het bepalen van bijvoorbeeld de toetsingsdruk en de windbelasting op een gevel. Naast de prestatie van de afzonderlijke elementen is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de verankeringen, tussenstijlen en regels van deze elementen. In veel gevallen is er een verstevig nodig op de profielen om de stabiliteit te borgen.

Heeft u hierover vragen of advies nodig?  De Projectadviseurs Architecten helpen u graag.

Neem contact op
Reynaers Aluminium Project The muse casanova
Eurostaete Reynaers Aluminium MasterLine 8 POW SoftTone raam
Haasje Over Reynaers Aluminium

Geluid

Op locaties waar hoogbouwprojecten, bijvoorbeeld in stadscentra, worden gerealiseerd, is vaak sprake van een hoge geluidsbelasting. In deze gevallen wordt eigenlijk altijd de zogenoemde voorkeursgrenswaarde overschreden uit de Wet geluidhinder. Vaak stelt een gemeente dat in deze gevallen een woning ten minste één geluidluwe gevel heeft. Met deze gevel is het voor de bewoners mogelijk om bijvoorbeeld ’s nachts een raam te openen zonder dat er sprake is van geluidsoverlast. Zo kunnen bewoners geluidsarm ventileren. De definitie van een geluidluwe gevel verschilt overigens per gemeente. In Amsterdam is de eis voor een zo’n gevel bijvoorbeeld 5 dB strenger dan in Den Haag. Een aantal gemeenten heeft ook de eis dat de geluidsbelasting op de buitenruimte altijd onder een bepaald dB moet zijn. 

Wanneer er sprake is van eenzijdig georiënteerde woningen of woningen met op beide gevels een hoge geluidsbelasting, betekent dit dat de geluidsbelasting op de buitengevel verlaagd moet worden. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden:

  • Een buitenruimte zoals een balkon of loggia 
  • Een gesloten glazen balustrade 
  • Ventileren via een geluidswerend maar poreus paneel (bijvoorbeeld MasterLine 8 POW SoftTone raam) 

Onderhoud

Bij hoogbouw wordt de gevel sterk belast door regen en wind. Dit heeft niet alleen een impact op de prestaties maar ook op het lakwerk. Daarom is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de bereikbaarheid van de gevel voor het schoonhouden en onderhoud. Er kan een onderhoudscontract opgenomen worden in de opdracht richting gevelbouwer. Ook het vervangen van beschadigde elementen kan een onderdeel zijn van zo’n onderhoudscontract. Denk bij het ontwerp dus goed na over de mogelijkheden en ruimte die er nodig is om bijvoorbeeld gebroken glas of panelen te vervangen.

Brandveiligheid

Ook brandveiligheid is een belangrijk aandachtspunt tijdens de ontwerpfase van een hoogbouw project. Denk hierbij aan de strenge regels tijdens een brand. Het gebruik van geteste, brandwerende profielen is dan ook cruciaal. Bovendien is het van belang om rekening te houden met de toekomstbestendigheid van een project. De functie van een gebouw kan namelijk veranderen, waardoor een brandwerende oplossing plots wél verplicht is. Denk hierbij aan een kantoorgebouw dat tot een appartementsgebouw wordt omgebouwd. Vooruitdenken is hierin dus van belang als u niet achteraf de volledige gevel wilt vervangen. 

Specifieke oplossingen voor hoogbouw

Bij de ontwikkeling van een aantal van onze systemen is specifiek rekening gehouden met bovenstaande aandachtpunten en dat maakt deze oplossingen uitermate geschikt voor hoogbouw projecten:

MasterLine 8

Ramen en deuren met topprestaties op het gebied van water- en luchtdichtheid én thermische en akoestische isolatie.

Ontdek MasterLine 8 in Antwerp Tower
drzwi przesuwne MasterPatio

ElementFaçade 7

Een elementgevel die het mogelijk maakt om snel en efficiënt te bouwen met maximale transparantie. 

Ontdek ElementFaçade 7 in De Oliphant
reynaers_aluminium_projects_antwerp_tower

MasterPatio

Het schuifraam als complete geveloplossing. 

Ontdek MasterPatio in Penthouse Linkeroever
De Oliphant, Amsterdam

Meer informatie?

Bezig met hoogbouw? Neem deze aandachtspunten beslist zo vroeg mogelijk mee in uw ontwerp. Meer informatie, vragen of advies nodig? Neem contact op met Projectadviseurs Architecten Menno Hamers, Bart Hellings of Mark van Rosmalen, bereikbaar via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 20.  De adviseurs van Reynaers Aluminium denken graag met u mee.