Hoe duurzaam is duurzaam?
Duurzaam bouwen voor de toekomst krijgt momenteel veel aandacht. Ook in de stedelijke omgeving waar een steeds groter deel van de wereldbevolking woont. Daarbij spelen onderwerpen als stedelijke dichtheid, stijgende kosten en strengere regelgeving een rol. Is het met deze randvoorwaarden nog wel mogelijk om duurzaam te bouwen? En zo ja, hoe dan?
Naar een duurzame verstedelijking
Stedelijke dichtheid, stijgende kosten en strengere regelgeving. Is het met deze randvoorwaarden nog wel mogelijk om duurzaam te bouwen?
Voor Reynaers Aluminium ligt er een duidelijke taak in deze ontwikkeling. Het inspelen op de groeiende behoefte voor daglicht en ventilatie zonder energieverlies is relevanter dan ooit. Bart Hellings, Hoofd Projectteam, ziet een enorme versnelling in de ontwikkeling van producten die inspelen op deze vraag. “Innovatie betekent meer aandacht voor comfort en ruimtelijkheid maar ook de impact van materialen op het milieu speelt een grotere rol. Wij krijgen steeds vaker de vraag hoe onze producten kunnen bijdragen aan het vergroten van het thermisch comfort, terwijl we gelijktijdig de impact op het milieu verkleinen. Vaak heeft deze vraag te maken met stijgende isolatie-eisen (BENG), kritische opdrachtgevers en kosten efficiëntie. Wat ons betreft vraagt dit om innovatieve oplossingen en een integrale aanpak. Wij hebben als systeemhuis de mogelijkheid om alles te testen en optimaliseren in ons testcentrum op de Reynaers Campus is Duffel.”
Wat is de relatie tussen aluminium en duurzaamheid?
Nu er steeds meer aandacht besteed wordt aan het onderwerp duurzaamheid, is het extra belangrijk voor Reynaers Aluminium om mee te gaan in ‘groene’ initiatieven. Maar wat is er dan duurzaam aan aluminium? Om te beginnen is aluminium volledig recyclebaar en zo’n 75% van al het geproduceerde aluminium is nog steeds in gebruik.
Dit vraagt direct om een belangrijke voetnoot: gebouwen gaan steeds langer mee, maar dit betekent dat er niet voldoende materiaal terugkomt uit de markt. Maar hoe voldoen we dan aan de vraag naar gerecycled aluminium? Momenteel zitten we gemiddeld op 53% gerecycled materiaal in het standaard product. Uiteraard zijn er op projectbasis altijd mogelijkheden om dit percentage te verhogen, maar het is goed om eerlijk te zijn over de impact op de totale beschikbaarheid van gerecycled aluminium. Wanneer we een project met volledig gerecycled aluminium uitvoeren, heeft een volgend project wellicht minder gerecycled aluminium ter beschikking.
Bij Reynaers Aluminium denken wij juist graag mee tijdens de schetsfase van een project om zo ook onze kennis al in een vroeg stadium te delen met de andere betrokken partijen. Dit maakt het mogelijk om projecten en producten te ontwikkelen die door de tijd heen flexibel en duurzaam gebruikt kunnen worden.
Hoe we dan toch die duurzaamheid in een project kunnen blijven borgen? Daar heeft Hellings wel een idee over: ”De samenwerking tussen architecten, aannemers en producenten mag een stuk intensiever. Nu wordt meestal laat in het proces gekeken naar een oplossing. Er zijn torenhoge ambities, maar aan het eind van de rit wordt er pas een selectie gemaakt. Wat we ook vaak zien, is dat beslissingen vaak gebaseerd worden op kosten en dat duurzaamheid hier het slachtoffer van is. Bij Reynaers Aluminium denken wij juist graag mee tijdens de schetsfase van een project om zo ook onze kennis al in een vroeg stadium te delen met de andere betrokken partijen. Dit maakt het mogelijk om projecten en producten te ontwikkelen die door de tijd heen flexibel en duurzaam gebruikt kunnen worden.”
Meer weten?
Wilt u de mogelijkheden bespreken over duurzaamheid in een specifiek project? Neem dan contact op met de Projectadviseurs Architecten Bart Hellings of Mark van Rosmalen, bereikbaar via telefoonnummer +31 (0)492 - 56 10 20. Zij helpen u graag bij het maken van de juiste keuzes.