Skip to main content
Reynaers Aluminium restafval

Hoe wordt aluminium gemaakt?

Aluminium - Al- heeft unieke eigenschappen. Het is bijvoorbeeld licht, corrosiebestendig en niet magnetisch. Daarom gebruikt men dit materiaal in veel verschillende sectoren, zoals in de automotive, verpakkingsindustrie en… in de gevelindrustrie voor ramen en deuren. Om aluminium te produceren is het element ‘aluminiumoxide’ nodig. De eigenschappen van aluminium kunnen verbeterd worden door kleine hoeveelheden van andere elementen toe te voegen.  Hoe ziet het productieproces van aluminium er uit?

Aluminium wordt dus geproduceerd uit aluminiumoxide. Dit is het meest voorkomende metalen element in de aardkorst: maar liefst 8% van de aarde en rotsen van onze planeet. Het erts met de hoogste concentratie aluminiumoxide is bauxiet. Dit is verkrijgbaar in verschillende tropische en subtropische streken. Hoe win je bauxiet? Dit wordt gedaan door middel van dagbouw, een vorm van mijnbouw, waarbij het van het grondoppervlak wordt afgegraven.

Aluminium profiles neatly stacked.
Billets of aluminium

Het resultaat daarvan is wat we ‘primair aluminium’ noemen.

Productie van aluminium in twee fasen

De productie van aluminium verloopt in twee fasen:

  1. Fase 1 Het chemisch (Bayer) proces

    Het bauxiet-erts wordt gekorreld en geraffineerd om het aluminiumoxide te winnen.

  2. Fase 2 Het elektrolytisch (Hall-Heroult) proces

    Het aluminiumoxide wordt gesmolten om zuiver aluminium vrij te krijgen. Dit vloeibare aluminium wordt vervolgens in blokken gegoten.

Verfijnen van de eigenschappen van aluminium

Aluminium heeft unieke eigenschappen zoals:

  • Licht
  • Hoge sterkte-gewichtsverhouding
  • Roestvrij
  • Niet-magnetisch
  • Niet giftig
  • Warmtegeleidend
  • Veerkrachtig

Deze kenmerken kunnen verder worden verbeterd om te voldoen aan de behoefte van de toepassing. Dat kan door kleine hoeveelheden andere elementen toe te voegen. De resultaten zijn verschillende soorten aluminium, onderverdeeld in legeringen. Voor extrusie toepassingen voor ramen en deuren, wordt meestal de aluminiumlegering EN AW 6060 gespecificeerd, met voornamelijk de aanvullende elementen Mg (magnesium) en Si (silicum). Deze elementen verbeteren de sterkte en corrosiebestendigheid van het aluminium.

circulaire producten Reynaers Aluminium

Geëxtrudeerde aluminium profielen

Systemen voor aluminium ramen en deuren maken gebruik van geëxtrudeerde profielen of buizen. Om deze geëxtrudeerde profielen te maken, wordt het (voorverwarmde*) aluminium door een matrijs geduwd. Deze mal geeft de vorm aan het profiel. Het is een continu proces waaruit zeer lange profielen ontstaan. Deze profielen worden op de juiste lengte gezaagd, uitgerekt om het profiel te versterken en thermisch behandeld om zo een goede plaatsing van de elementen in de legering te verzekeren.

* Het aluminium dat voor extrusie wordt gebruikt, wordt in billets gegoten. Deze billets worden vóór extrusie voorverwarmd tot +/- 450 ° C. Dit is de plastische fase van aluminium (smelttemperatuur is 660 °C).

De aluminiumlegering is erg belangrijk om zowel esthetische als technische eigenschappen te garanderen. Esthetisch gezien mag het oppervlak van het aluminium geen vervuiling vertonen en een egale kleur hebben. Technisch gezien zorgt de aluminiumlegering voor een goede doorstroming door de matrijs om buisvormige profielen, een hoge corrosieweerstand en sterkte te creëren.

Over de corrosiebestendigheid van aluminium

Wanneer aluminium direct aan lucht wordt blootgesteld, ontstaat als natuurlijke reactie een beschermende oxidelaag. Deze corrosiebestendige laag kan verder worden versterkt met oppervlaktebehandelingen, zoals anodiseren. Hierdoor wordt op het materiaal een elektrochemische aluminiumoxidelaag gevormd, die de corrosiebestendigheid verder verbetert.

Voorbeeld van een geanodiseerd profiel

Voorbeeld van een geanodiseerd profiel

Paviljoen Hoge Veluwe
Reynaers Aluminium 8 - 100% recycleerbaar

Aluminium is 100% recyclebaar

Lekker duurzaam dus

Net als andere metalen is aluminium 100% recyclebaar. Door goed te letten op de legeringen tijdens het recyclingproces, verliest het aluminium zijn unieke eigenschappen niet. Hierdoor kun je het eindeloos recyclen zonder kwaliteitsverlies. Daarom hebben we een duidelijke focus ontwikkeld op de kwaliteit van de aluminiumrecycling. Hierdoor sluiten we de aluminium kringloop door oude raam- en deursystemen te recyclen en nieuwe profielen te creëren.

Lees meer over hoe wij de aluminium recyclebaarheidskringloop sluiten

Meer weten over duurzaamheid binnen Reynaers Aluminium?

Interior view of The Giving Tree private project. A modern table is set in front of big glass surfaces.

Duurzaam bouwen en Reynaers Aluminium

Lees meer
Reynaers Aluminium the Muse Rotteram

Hoe duurzaam is duurzaam?

Lees meer

Duurzaamheidsstrategie Reynaers Act vormt nieuw fundament

Lees meer