Skip to main content
Winnaars Reynaers Projectprijs 2024 Amadeiro

Dit resulteerde - in figuurlijke zin - in een vol podium. De uitreiking van de publieksprijs van de Reynaers Projectprijs, een architectuurprijs die sinds 1997 bestaat, vond plaats op Texel. Het uitgestrekte wad in het avondlicht vormde het natuurlijke decor voor de prijsuitreiking en zo een fraaie tegenstelling tot het drukke stadscentrum waarin Amadeiro zich bevindt. De architecten transformeerden de voormalige KPN telefooncentrale tot een eigentijds leefgebied waar wonen en werken samenkomen. 

Directeur Edgar van Ginkel vertelt over de doorontwikkeling van de prijs van middel om inzicht te krijgen in projecten die met de aluminium systemen van Reynaers Aluminium zijn gemaakt, tot volwaardige architectuurprijs met een onafhankelijke vakjury. Hij benadrukt de kracht van samenwerken in de bouw. Dat blijkt een mooi bruggetje naar de winnaar, Amadeiro waaraan maar liefst 3 architectenbureaus werkten.

Vier finalisten

Eind maart nomineerde de vakjury de 4 finalisten. Naast Amadeiro waren dat Stadskantoor Heerlen (een project van Mecanoo en Van Hoesel Aluminium), uitbreiding Plant Based Center AAK (een project van Rau Architects en Haro Aluminium) en Villa Hay (een project van Grosfeld Bekkers Van der Velde en Thermal). Het publiek kan via de website projectprijs.reynaers.nl stemmen op hun favoriet. Het project met de meeste stemmen wint. Een eenvoudige formule die ieder jaar opnieuw zorgt voor een fraaie winnaar. Amadeiro is met 40 % van de stemmen een waardige opvolger van De Nieuwe Nor in Heerlen, dat in 2023 de eerste plek bemachtigde.

Finalisten Reynaers Projectprijs 2024
Amadeiro
Amadeiro

Jury noemt Amadeiro ‘’een snoepje van een gevel’’

De vakjury omschrijft Amadeiro als volgt in het juryrapport: 

‘’Deze inpassing van een collectie gebouwen in de historische binnenstad van Den Bosch is goed gelukt. De diversiteit van de gevels - de variatie in materialen, kleuren, kozijnen en compositie - klopt op verschillende schaalniveaus. De jury ziet dit project als een bijzonder geslaagd voorbeeld van de nieuwe binnenstedelijke opgave. De architecten hebben rekening gehouden met de cultuurhistorie, verschillende bouwperiodes in de aanwezige bebouwing en de hedendaagse woonopgave: het plan laat een stedenbouwkundige kwaliteit zien, en toont tegelijkertijd mooie (nieuwe) gevels en details.

De kozijncomposities in de gevels bepalen het ritme in dit project: de bewoners kunnen zelf bepalen of ze letterlijk het raam openzetten om het licht en de stad te vangen. De wijze waarop ze dat doen, varieert per segment: zo zijn er gevels met een Frans balkon, gelede kozijnen die deels zijn te openen of balkons met verdiepinghoge puien. Een snoepje van een gevel is het opengewerkte keramische mozaïek met een vliesgevel erachter: in dit stukje Den Bosch is veel te ontdekken!’’

Amadeiro in een notendop

Drie architecten, drie bouwdelen, één missie: Geef de binnenstad een stuk kwalitatieve bouw en leefbaarheid terug. Maar ook: ‘’Maak het mooiste kantoorgebouw van Nederland.’’

Waar vanaf de jaren veertig de telefoons rinkelden, nip je nu een wijntje in Californische sferen of woon je aangenaam met uitzicht op een groene binnentuin. Sjim van Beijsterveldt (Bedaux de Brouwer Architecten), Bert Voss (Voss Architecture) en Geert Bosch (HILBERINKBOSCH Architecten) werkten ieder aan een eigen onderdeel van het verouderde gebouw. Zo bestaat het grote Zuidblok uit nieuwbouw van 158 middensegment- en vrijesectorhuurwoningen. Medewerkers van L - founders of loyalty vinden hun hoofdkantoor in het Middenblok. Het Noordblok biedt ruimte aan 62 huurappartementen. 

Lees meer over dit project

De prijs

De 3 architectenbureaus en de gevelbouwer ontvangen ieder een cheque van 2.500,00. Daarnaast bepalen de 3 bureaus in overleg een goed architectuurdoel waaraan Reynaers Aluminium eenzelfde bedrag doneert. Daarnaast worden de architectenbureaus gevraagd zitting te nemen in de vakjury van 2025. 

Winnaars Reynaers Projectprijs 2024 Amadeiro
Winnaars Reynaers Projectprijs 2024 Amadeiro

Geert Bosch spreekt names alle drie de architectenbureaus zijn waardering uit voor de prijs. Gekscherend:”fijn dat het een publieksprijs is want met 3 betrokken bureaus en hun netwerk en ruim 200 bewoners waren we al een flink eind op weg met de stemmen." Bert Voss vult lachend aan: “en het was natuurlijk ook gewoon het mooiste project.”

Meer weten over Amadeiro?

Luister naar de visie van de architecten in de aflevering van Profiel de podcast.

Luister de podcast over Amadeiro